iPhone ajunge in tara cu cei mai multi abonati la telefonia mobila

Statul sud-american vrea cu orice pret sa depaseasca SUA la numarul de titluri de Miss Universe, pe cel mai recent castigandu-l duminica, pentru al doilea an consecutiv. Animozitatea dintre SUA si Venezuela nu se manifesta doar la nivel politic, ci si in domenii in care astfel de ambitii ating cote greu de imaginat.

Statul sud-american, care a castigat duminica, pentru al doilea an consecutiv, titlul de Miss Universe, o premiera in istoria concursului de frumusete, si-a fixat drept obiectiv doborarea recordului detinut de americani la acest capitol. SUA detin sapte astfel de premii internationale, cu unul mai mult decat Venezuela.

Stefania Fernandez, desemnata Miss Universe anul acesta, a explicat succesul de care se bucura femeile din Venezuela prin faptul ca acestea «sunt naturale». Multe voci contesta insa interpretarea idilica data succesului de frumoasa venezueleanca in varsta de doar 18 ani.

In scolile de infrumusetare raspandite pe tot cuprinsul tarii, mii de dolari sunt cheltuiti pentru pregatirea tinerelor candidate, in special cu ajutorul uneia dintre cele mai dezvoltate industrii din tara, chirurgia estetica.

Osmel Sousa, presedintele orga nizatiei Miss Venezuela din 1981, recunoaste ca singura calitate pe care o femeie trebuie sa o aiba pentru a intra in competitie este inaltimea. «Restul poate fi modificat», sustine acesta.

Intr-o tara in care implantul de silicon costa pana in 2.000 de dolari, femeile cu sanii mari au devenit o prezenta atat de banala incat un strain are impresia ca astfel de operatii estetice sunt obligatorii prin lege, comenteaza ironic cotidianul britanic «The Times».

Drumul spre perfectiune

La inceputul fiecarui an, 300 de tinere se aliniaza in fata vilei din Caracas unde organizatia Miss Venezuela isi are sediul. Sousa si asistentii sai triaza 60 dintre ele, care vor urma timp de cel mult sase luni un program menit sa le sculpteze corpul pana aproape de perfectiune. In final, doar 28 dintre acestea vor concura pentru titlul de Miss Venezuela, o competitie care ramane cel mai vizionat spectacol de televiziune din statul sudamerican.

Fascinatia nationala pentru as pectul fizic nu este insa pe placul socialistului Hugo Chavez, liderul de la Caracas vazand in astfel de preocupari o umbra de imperialism.