Scoate bani din deseuri. Cu bani europeni si entusiasm, o femeie din Balti si-a pus pe picioare afacerea. Produce brichete — atata cat ar putea incalzi 80 de scoli

Scoate bani din deseuri. Cu bani europeni si entusiasm, o femeie din Balti si-a pus pe picioare afacerea. Produce brichete — atata cat ar putea incalzi 80 de scoli

Cum se transforma deseurile in bani? O femeie din Balti a incercat sa afle raspunsul inca in urma cu noua ani, iar acum resturile de pe campuri ajung la ea pe conturi. Ludmila Abramciuc a imblanzit ditamai masinarii si, inspirata de europeni dar si ajutata cu bani si utilaj, a pus pe picioare o afacere destul de puternica. Produce brichete, atata cat ar putea incalzi 80 de scoli.

Zona industriala a orasului Balti. Niste namile de cladiri vechi si ruginite adunate pe un teritoriu lasat balta. Aici o gasesti pe Ludmila Ambramciuc, de dimineata pana seara. 

Ludmila ABRAMCIUC: “Aici e fosta fabrica de sticla. Nu a lucrat vreo 25 de ani si cand am venit aici nu era nimic, totul era distrus.”

Aici femeia a cumparat o hala, a adus curent electric, apa si canalizare si si-a mutat afacerea care deja functiona. 

Tonele de coji de seminte de floarea-soarelui rasturnate la intrarea in hala urmeaza sa se transforme in energie. Pentru asta vor trece prin cateva masinarii. 

Ludmila cunoaste tot procesul ca un adevarat expert. Si este. Pentru ca la inceput a facut brichetele cu mainile sale — in 2008 in cladirea parasita a unei ferme de animale. 

Ludmila ABRAMCIUC: “Lucram impreuna cu copiii. Noi incarcam cojile cu lopata si le presam, ei mergeau pe la case ca sa convinga oamenii sa cumpere de la noi.”  

Acum cativa ani a reusit sa obtina bani din proiectul Energie si Biomasa finant de Uniunea Europeana, dar si echipament nou pe care a putut sa-l achite in rate cu 0 procente TVA. 

Acum produce atata biocombustibil incat ar putea incalzi 80 de scoli. Totusi, cea mai mare parte din brichete ajung la consumatorii casnici. 

15 angajati lucreaza acum la intreprindere, dar femeia vrea sa aduca inca 15 oameni. Problema e ca nu-i gaseste. Migratia e de vina, spune ea. 

Sotul Ludmilei Ambramciuc are propria sa afacere, care functioneaza dupa aceeasi schema – energie obtinuta din deseuri, mai exact ulei de piroliza din cauciucuri uzate. Acum, insa, activitatea e suspendata, pana cand utilajele vor fi instalate in curtea fostei fabrici de sticla.

Si planurile nu se opresc aici. Pentru ca au constatat ca nu reusesc sa aduca o cantitate  suficienta de coji de seminte, sotii vor planta un teren cu salcie energetica din care la fel vor face brichete. Iar teritoriul fostei fabrici vor sa-l transforme intr-un parc verde cu turbine eoliene si panouri solare asa incat si vantul si soarele sa le aduca energie si bani.