Mai multi copii inseamna mai multe bucurii. De asta sunt convisi doi soti din capitala, care cresc impreuna opt copii. Pe doi dintre ei i-au luat sub tutela, dupa ce parintii biologici au decedat

Mai multi copii inseamna mai multe bucurii. De asta sunt convisi doi soti din capitala, care cresc impreuna opt copii. Pe doi dintre ei i-au luat sub tutela, dupa ce parintii biologici au decedat

Mai multi copii inseamna mai multe bucurii. De asta sunt convisi doi soti din capitala, care cresc impreuna opt copii. Pe doi dintre ei i-au luat sub tutela, dupa ce parintii biologici au decedat. Recunosc, totusi, ca nu le este usor sa se intretina, mai ales dupa ce capul familiei a fost diagnosticat cu tumoare la maduva spinarii. Barbatul nu poate munci, iar salariul sotiei ajunge doar pentru medicamente.

 
Pe familia Inculet am gasit-o stand gramajoara, pe canapea. Lipseau doar feciorii mai mari, unul – plecat peste hotare la munca, iar celalalt era la serviciu. Desi recunosc ca intalnesc multe greutati, nu lasa mainile in jos.

Dumitru INCULET: “Sunt diferite greutati dar ne straduim toate greutatile impreuna sa le depasim. Nu ne complicam tare ca avem multi copii.” 

Ludmila se bucura ca are patru fete. Cea mai mica are sapte ani, iar cea mai mare — 18. Cu ajutorul lor se ispraveste mai usor cu treburile casnice.

Ludmila INCULET: “Emilia mai mult la bucatarie, ii place sa gateasca, Anina asa din cand in cand, iar Melisa ajuta si ea. Chiar si o matura sa traga prin casa, sa stranga dupa ele patul, hainele.” 

Doi dintre feciori sunt ai finilor de cununie. Ludmila si Dumitru i-au infiat dupa ce parintii lor au murit acum cativa ani. Spun ca nu-i lasa inima sa-i duca pe baieti la casa de copii.

Ludmila INCULET: “ Eu am fost cu ideea. Atunci la moment nici nu m-am gandit sa-i luam sa nu-i luam. “

Maxim avea 12 ani cand s-a trezit cu o noua familie. Spune ca isi iubeste parintii adoptivi si pe cei sapte frati si surori.

Maxim VECHIU, ELEV: “Ma inteleg cu copii si tin la ei ca la niste frati si surori. Iti lipseste ceva? Parintii care au fost.” 

Si pentru ca sunt multi, iar loc in casa e putin, trebuie sa imparta fiecare coltisor. Patul pe care dorm, de exemplu, mai e si loc de joaca uneori.

Melisa INCULET, ELEVA: “Mie imi place sa dorm la perete. Restul fetelor, in mijloc si la margine. Odata s-a intamplat ca dormeam si visam, aproape m-am trezit iar fratiorul meu mai mic era jos. A cazut vroia ceai.” 

In casa, jucarii mai ca nu sunt, iar de calculator sau telefoane mobile nici vorba. Pentru ca au invatat sa se imparta cu putinul pe care il au, fetele poarta hainele surorii mai mari. Uneori, mai primesc lucruri de la vecini sau prieteni. 

Alina INCULET, ELEVA: “Il am de la prietena mea. Mamei nu i-a ajuns sa-mi cumpere, s-a gandit sa-mi dea ghiozdanul pentru ca sa ma duc la scoala cu el.”

Fiica cea mare, Cristina este sprijinul mamei. Pe langa treburile casei, se implica si in educatia surorilor sale.

Cristina INCULET, STUDENTA: “Ma stradui si eu sa le spun ce e bine si ce nu. Uneori e mai greu alteori mai usor.”

Micul dejun sau cina nu o iau impreuna, o fac pe rand. Si asta pentru ca masa din bucatarie este mica si nu incap toti. Primii mananca cei mici, apoi fratii mai mari si abia dupa asta parintii.

De un an, Dumitru nu munceste, dupa ce medicii i-au depistat tumoare la maduva spinarii. Barbatul, care are nevoie de o operatie, primeste o pensie de 153 de lei. Unica sursa de existenta este salariul sotiei, care lucreaza ca taxatoare. Muncesc si baietii mai mari si isi ajuta familia cu ce pot. 

Dumitru INCULET: “Aceasta operatie mi-au spus ca se poate de facut la ei in Turcia si costa 11 mii de euro.” 

Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare s-a strans deja o parte din bani, iar astazi barbatul urma sa plece in Turcia pentru o prima interventie chirurgicala.