Investigaţie ZdG: Şeful IGP, cu vilă în construcţie, apartament înscris pe socri şi firmă pe cumnat

Investigaţie ZdG: Şeful IGP, cu vilă în construcţie, apartament înscris pe socri şi firmă pe cumnat

Gheorghe Cavcaliuc, şeful interimar al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), care are un salariu lunar de 10 mii de lei, îşi construieşte în această perioadă o vilă de lux la marginea Chişinăului. Până atunci, omul legii, care în 2009 a cerut, iar peste un an judecătorii au decis să-i dea apartament de la stat, locuieşte într-un apartament cu trei odăi în Chişinău, înregistrat pe numele socrilor săi pensionari. În paralel, în timp ce luptă cu infractorii, Cavcaliuc se implică, discret, în afaceri, fiind beneficiarul unei firme care produce materiale de construcţii. SRL-ul îşi are sediul într-un imobil construit recent, înregistrat pe numele părinţilor săi care, la fel ca şi socrii, sunt pensionari. Între timp, fiind şef al IGP, Cavcaliuc nu a uitat de finii şi apropiaţii săi, pe care i-a promovat în diverse funcţii importante, acordându-le inclusiv grade speciale.

Gheorghe Cavcaliuc are 33 de ani, însă şi-a croit, până la această vârstă, o carieră de invidiat în organele de poliţie. Din martie 2015, este şef interimar al IGP, după demisia lui Ion Bodrug. A preluat şefia IGP pentru că, din septembrie 2014, era şef adjunct al IGP. De fapt, încă de la vârsta de 26 de ani, acesta ocupă funcţii de conducere în poliţie, fiind, în anii 2008-2009, şef al Serviciului investigarea şi contracararea grupărilor criminale, şef adjunct al Secţiei poliţiei criminale a Comisariatului General de Poliţie (CGP) Chişinău, comisar adjunct pentru lucrul operativ al CGP. În 2009-2012, Cavcaliuc a fost şef al Secţiei investigaţii operative a Direcţiei investigare a fraudelor a Departamentului poliţie, iar ulterior, în 2012-2013, şef al Direcţiei misiuni speciale a Departamentului poliţie. Până a fi numit şef adjunct al IGP, a îndeplinit funcţia de şef al Direcţiei nr. 5 (Direcţia Operaţiuni Speciale) a Inspectoratului naţional de investigaţii al IGP din cadrul MAI. Cavcaliuc deţine gradul de colonel de poliţie.

Casa din „livadă”

În perioada în care a devenit şef interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a început să-şi construiască o casă. Deşi salariul de funcţie este mai degrabă unul modest, şeful IGP găseşte, totuşi, surse financiare pentru a plăti muncitorii şi a susţine edificarea acestui imobil. Oficial, el este amplasat în comuna Truşeni, mun. Chişinău, în Întovărăşirea Pomicolă „Zarea Truşeni”. Imobilul se află însă aproape de Chişinău, lângă traseul Chişinău-Leuşeni (şos. Balcani). Acum, viitoarea vilă a şefului IGP abia de se zăreşte dintre căsuţele de tip vile şi cele câteva imobile mari şi luxoase din zonă, deja finisate. Casa este însă o adevărată fortăreaţă, vecinii numind-o „la zonă” (puşcărie), asta pentru că o parte din curte este îngrădită de un gard din beton mai înalt decât casa, iar cealaltă parte, de un gard din sârmă ghimpată, care aminteşte de locurile de detenţie. Casa are coloane solide din beton armat şi două etaje deja ridicare, dintre care unul în pământ (subsol). Oamenii din apropiere ştiu că imobilul care se înalţă văzând cu ochii este al unui poliţist „mare” din Chişinău, care vine destul de des pentru a supraveghea mersul lucrărilor. Din spusele acestora, contracţia casei lui Cavcaliuc a început în vara acestui an. Curtea este practic amenajată, în ea fiind instalate mai multe leagăne. Miercuri, 16 decembrie 2015, lucrările de construcţie erau în toi, în ele fiind implicaţi peste 10 oameni, dis-de-dimineaţă.

Vila se înalţă pe un teren cu o suprafaţă de 12 ari (1200 m.p.) pe care Cavcaliuc l-a indicat în toate declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate, depuse din 2012 şi până acum. Doar că, şeful IGP susţine că terenul cu pricina ar avea o valoare cadastrală de doar 304 lei, deşi, în zonă, un ar se vinde cu aproximativ o mie de euro. Totodată, chiar şi valoarea cadastrală a terenului este mult mai mare decât cea indicată de Cavcaliuc în declaraţii, fiind de aproximativ 25 mii de lei.

Apartamentul de pe numele socrilor şi locuinţa de la stat

Până să treacă în noua vilă, Gheorghe Cavcaliuc locuieşte, împreună cu soţia sa, Eugenia, şi cei doi copii, într-un apartament din str. Ceucari, Chişinău. Acesta are o suprafaţă de 85 m.p. şi trei odăi, fiind amplasat la etajul doi într-un bloc construit la mijlocul anilor 2000. Casa nu este însă înregistrată pe numele soţilor Cavcaliuc, ci pe numele socrilor şefului IGP, Vasile şi Agripina Olaru. Aceştia sunt părinţii Eugeniei Cavcaliuc-Olaru şi locuiesc, de fapt, în s. Sofia, r. Hânceşti, fapt confirmat de reprezentanţii autorităţilor din localitate. Apartamentul a fost înscris pe numele soţilor pensionari Olaru în decembrie 2011, fiind procurat de la o persoană necunoscută. Din 2009 şi până în 2010, acest imobil a aparţinut însă părinţilor lui Gheorghe Cavcaliuc, Petru şi Parascovia, originari din s. Micăuţi, Străşeni, localitatea de baştină a şefului IGP. Oamenii din sat ne-au spus că cei doi pensionari au locuit în ultimii ani în Italia, iar recent, Petru Cavcaliuc a revenit în Moldova. Acum, în curtea casei familiei Cavcaliuc din sat au loc lucrări de construcţie.

Constatăm că părinţii şefului IGP au devenit proprietarii apartamentului din str. Ceucari, unde locuieşte şi are şi viză de reşedinţă Gheorghe Cavcaliuc, în decembrie 2009, la doar o lună după ce acesta acţiona în judecată Consiliul Municipal Chişinău (CMC), solicitând un loc de trai de la stat. În demersul său, omul legii preciza că, în organele de interne activează din anul 2000, iar gradul special de sublocotenent de poliţie i-a fost acordat în 2003. „Necăutând la faptul că, din 2000, activează în organele de interne, până în prezent nu este asigurat cu spaţiu locativ conform prevederilor art.35 al.(1) al Legii despre poliţie. De la 1 octombrie 2009, este inclus cu nr. 1 în lista colaboratorilor care solicită îmbunătăţirea condiţiilor de trai. În prezent este căsătorit, având la întreţinere un copil minor şi este în aşteptarea celui de-al doilea copil. La 05 octombrie 2009 s-a adresat către CMC cu o cerere referitoare la soluţionarea problemei ce ţine de asigurarea cu spaţiu locativ, însă prin răspunsul din 17 octombrie 2009 pârâtul l-a informat că va fi asigurat cu locuinţă în funcţie de fondul locativ disponibil. Consideră răspunsul ca refuz în asigurarea cu spaţiu locativ şi cere obligarea CMC să-i repartizeze spaţiu locativ în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare”, se menţionează în hotărârea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).
Instanţele, rând pe rând, i-au dat dreptate lui Cavcaliuc, iar în iulie 2010, CSJ a pus punct final în acest caz, respingând recursul depus de CMC. Totuşi, deşi au depus recurs, conform informaţiilor din hotărârea CSJ, reprezentantul CMC în şedinţa instanţei de recurs, nu s-a prezentat, deşi, despre ora, locul şi data examinării a fost citat oficial. Petru Gontea, şeful Direcţiei general locativ-comunală şi amenajare, susţine că autorităţile locale încă nu au executat decizia instanţei de judecată şi nu i-au repartizat lui Cavcaliuc o locuinţă. „Există un demers din partea lui, dar i s-a spus că acum nu avem posibilitate”, zice Gontea.

Averea din declaraţii a şefului interimar al IGP

Pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), la vedere, există o singură declaraţie cu privire la venituri şi proprietate pe numele lui Gheorghe Cavcaliuc, cea pe 2012. Din ea aflăm că omul legii deţinea atunci patru terenuri, dintre care două loturi pomicole pe care, în 2015, a început construcţia unei case, un apartament de 38 m.p., un spaţiu comercial şi un beci, toate obţinute prin donaţie. Totodată, Cavcaliuc declara trei automobile, un Mercedes-Benz E 220, fabricat în 2006 şi cumpărat în 2011 cu 250 mii de lei, un Wolswagen Tiguan din 2009, procurat tot în 2011 cu 350 mii de lei, dar şi un camion, ZIL, fabricat în perioada sovietică, dar cumpărat în 2009. Tot în acea declaraţie, Gheorghe Cavcaliuc declara că soţia sa deţine 100% din capitalul social de 197 mii de lei al firmei „Gigant-Construct” SRL cu activităţi de producere şi comerţ.

După solicitări la CNI, am aflat că declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a lui Gheorghe Cavcaliuc pe anul 2013, care nu este vizibilă pe site-ul instituţiei, este plasată sub un alt nume de familie, Covalciuc (nu ştim dacă intenţionat sau din cauza unor erori comise de cei care plasează declaraţiile pe site). Din acea declaraţie aflăm că Gheorghe Cavcaliuc a încasat un salariu de 100 mii de lei în 2013, iar soţia sa, 3 mii de lei de la firma „Gigant-Construct” SRL, indicată în declaraţia din 2012 ca fiind în proprietatea sa. În declaraţia din 2013, Cavcaliuc scrie că soţia sa şi-a vândut firma, „Gigant-Construct” SRL, obţinând în schimb cei 197 mii de lei, atât cât era capitalul social. În 2013, Cavcaliuc a declarat că şi-a vândut şi cele două automobile pe care le declara în 2012, obţinând în schimb aproximativ 600 mii de lei. Şi-a cumpărat, în schimb, un alt automobil, un Mercedes-Benz mai nou, fabricat în 2012 şi care valorează jumătate de milion de lei. La capitolul bunuri imobile, în declaraţie, lucrurile au rămas neschimbate.

Declaraţia şefului interimar al IGP pe anul 2014 nu a fost publicată pe site-ul CNI, deşi legea obliga instituţia condusă de Anatolie Donciu să facă acest gest la câteva luni de la expirarea termenului de depunere a acestora, 31 martie 2015. Am făcut rost de această declaraţie doar după solicitări către CNI şi discuţii cu cei de la Fiscservinform, instituţie care a obţinut, printr-o licitaţie, dreptul de a plasa pe site declaraţiile de avere ale funcţionarilor. Din acea declaraţie nu aflăm însă mare lucru, pentru că Gheorghe Cavcaliuc nu a indicat modificări semnificative. De fapt, declaraţia are doar o singură noutate, un Mercedes fabricat în 1992 pe care Cavcaliuc îl deţine, prin mandat, din 2008. Maşina, însă, nu s-a regăsit în declaraţiile sale anterioare. În 2014, Gheorghe Cavcaliuc a indicat un venit din salariu de 124 mii de lei, aproximativ 10 mii de lei pe lună.

Continuarea citiţi pe Ziarul de Gardă