Cine este Ion Sturza, candidatul desemnat la functia de premier. Averea acestuia

Cine este Ion Sturza, candidatul desemnat la functia de premier. Averea acestuia

Cine este Ion Sturza, candidatul desemnat la functia de premier. Averea acestuia

Cu o avere estimata la zeci de milioane de euro, Ion Sturza a mai fost premier pentru mai putin de un an in 1999. Saptamana trecuta, despre candidatura sa au pomenit democratii. Marian Lupu declara ca Ion Sturza urma sa fie desemnat candidat, intrucat Nicolae Timofti ar fi fost presat de PLDM. Sturza insa a negat ca i s-ar fi propus aceasta functie.

Ion STURZA, FOST PREMIER: “ nu mi-a propus si chiar daca mi-ar fi propus, n-as fi acceptat.”


Ion STURZA, CANDIDAT LA FUNCTIA DE PREMIER: “ Cand comandantul suprem zice, eu nu pot spune nu.”

Saptamana trecuta, Sturza anunta ca Iurie Leanca va fi propus de democrati la functia de premier, iar pentru declaratiile sale a fost dur criticat de democratul Andrian Candu.

Andrian CANDU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: «Ii pare rau ca nu poate intra pe usa din fata.»

Sturza a fost si el democrat la un moment dat. In 2001, Partidul Democrat, avand-ul cap de lista, a adunat la parlamentare putin peste 5 la suta si nu a trecut pragul electoral. Economist de meserie, in 1998 Ion Sturza devine ministru al economiei si vicepremier in guvernul Ciubuc.

Cateva luni mai tarziu, in 1999, Ion Ciubuc pleaca de la putere, iar Ion Sturza devine premier, intr-un guvern in care Vlad Filat era ministru de stat, Anatol Arapu – sef la finante ca si acum, iar actualul consilier al presedintelui, Ion Paduraru- ministrul justitiei. Putin insa a tinut executivul condus de Sturza — mai putin de 9 luni, fiind demis. Dupa asta, Ion Sturza se implica mai mult in afaceri. In 2002, infiinteaza compania Rompetrol Moldova impreuna cu grupul Rompetrol si devine presedintele firmei, de la care pleaca in 2009. In acelasi an, creaza un fond de investitii, care infiinteaza magazinul on-line elefant.ro si Liberty Technology Park Cluj. Ion Sturza are o avere estimata la circa 40 de milioane de euro, potrivit presei romane.