Bilantul mortilor in urma deflagratiei in blocul de locuit de pe bulevardul Moscovei a ajuns la 4. Salvatorii au scos de sub ruine o femeie, care era data disparuta

Bilantul mortilor in urma deflagratiei in blocul de locuit de pe bulevardul Moscovei a ajuns la 4. Salvatorii au scos de sub ruine o femeie, care era data disparuta

Inca o femeie a fost gasita moarta intre ruinele blocului avariat de explozia de sambata. Este vorba de sotia barbatului care a decedat la spital. Astfel, numarul celor rapusi de tragedie ajunge la patru. Noaptea trecuta, de sub daramaturi au fost scoase corpul tinerei profesoare si al copilului sau.

Corpul neinsufletit al femeii a fost gasit in aceasta dimineata sub ruinile de la etajul 14. Din imagini se vede ca victima care ar fi locuit la etajul 15 s-a prabusit acolo cu tot cu pat. Nu este clar ce varsta are ea, se stie doar ca este sotia barbatului care sambata seara s-a stins la spital la putin timp dupa ce a fost internat. Intre timp, pompierii continue sa lucreze in cladirea avariata, iar zona este incercuita cu o panglica. 

Iulia SARIVAN, REPORTER PRO TV: “Nimeni nu are voie sa treaca de aceasta panglica. Cei care isi au locuintele aici- pot ajunge in apartamentele lor doar pe rand, fiind insotiti de cate un salvator. Acolo pot sa intre dor pentru cateva minute ca sa-si ia strictul necesar.”

“Te stradui sa ei tot ce este important si mai repede. Pentru ca intelegi ca e periculos, dar ei ajuta foarte tare si e ok.“

Totodata, cei care au nevoie de imbracaminte, incaltaminte sau mancare vin la cortul instalat langa bloc. Acolo, au fost aduse cutii cu de toate. 

Alexandru BUZA, VOLUNTAR: «Cu colegii de la serviciu am hotarat sa facem un mic ajutor asa din suflet cine si cu ce a putut a contribuit. Acuma si noptile sunt reci niste hainute am adus.”

Cortul a fost improvizat acolo de cativa locuitori ai Chisinaului care s-au oferit sa ajute cu ce pot. Tot ei pregatesc cate ceva de mancare si pentru pompierii care lucreaza fara pauza. 

“Acuma sunt douazeci de pachete cu tartine cu ceai, cafea numai pentru salvatori. Toti oamenii se apropie aici si pot lua tot ce doresc, tot strictul necesar.”

Oamenii ramasi pe drumuri se uita cu regret la ce a mai ramas din locuintele lor. Unii ar vrea sa revina cat mai repede acasa, in timp ce altii spun ca nu s-ar mai intoarce vreodata acolo. 

“Amintirile, emotiile, umbland prin acest apartament permanent o sa am o imagine din trecut, o imagine negativa.“ 

“Unde sa ma duc? Cum credeti, unde se vor duce toti locatarii? Toti vor continua sa traiasca aici.”

Noaptea si-au petrecut-o care si incotro. Cei mai multi s-au adapostit la rude. Altii, insa, au fost luati acasa de oameni care au aflat despre tragedia lor si au decis sa-i ajute.

“Noi suntem cazati la un om foarte bun, in conditii foarte buna, a avut grija de noi, ne-a hranit. S-a apropiat de noi la spitalul nr 3 ne-a luat, ne-a adapostit.“ 

Alte doua corpuri neinsufletite — al femeii de 30 de ani care lucra ca profesoara de limba romana la Universitatea Ion Creanga si al fiului acesteia, in varsta de 4 ani, au fost evacutate noaptea trecuta din apartamentul de la etajul 14. 

Salvatorii au lucrat fara pauza la locul tragediei. Intr-o poza, postata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, se vede cum acestia mananca pe scari. Inca mai scot bucati de beton si mobila din apartamentele avariate. 

In urma deflagratiei care a avut loc sambata seara, 4 persoane si-au pierdut viata, iar 8 oameni au fost raniti. Dintre ei un salvator ramane internat in spital fiind in stare stabila, dar si o femeie de 32 de ani, starea careia este grava.

Cauza preliminara stabilita de pompieri este ca deflagratia a fost provocata de o butelie de gaz. Procuratura Chisinau a anuntat ieri ca a deschis o cauza penala pentru omor din imprudenta. Daca se va demonstra ca proprietarii apartamentului unde s-a produs deflagratia nu au respectat normele de utilizare a buteliei de gaz, atunci ei risca pana la sase ani de puscarie.