iPhone ajunge in tara cu cei mai multi abonati la telefonia mobila

Oamenii sanatosi care iau zilnic aspirina pentru a preveni un atac de cord ar putea sa-si faca mai mult rau decat bine, avertizeaza expertii citati de BBC News.
Foarte multi oameni cred ca o doza zilnica de aspirina are un efect benefic in prevenirea bolilor de inima.

Dar o cercetare efectuata de Aspirin for Asymptomatic Atherosclerosis (AAA) pe un esantion de 28.980 de femei si barbati cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani, care nu erau diagnosticati cu boli de inima, arata ca acest obicei «ar putea sa nu fie suportat de organism».

Un studiu recent al Lancet  concluzioneaza ca dozele mici de aspirina, luate zilnic, nu sunt recomandate pentru a preveni atacuri de cord in cazul oamenilor sanatosi.

Profesorul Peter Weissberg, de la British Heart Foundation, care a cofinantat acest studiu, afirma: «Stim ca pacientii care au simptome de boli arteriale, precum angina sau atac de cord, reduc riscul unor probleme viitoare daca iau o doza zilnica redusa de aspirina».

«Dar studiul efectuat este in concordanta cu recomandarea noastra potrivit careia oamenii care nu au simptome sau un diagnostic de boli arteriale sau de inima nu ar trebui sa ia aspirina, deoarece riscul unor sangerari ar putea depasi avantajele acestui tratament», explica el.