„Valuri în pustiu” – film cu Leons Briedis despre Gigore Vieru, prezentat la Riga
„Valuri în pustiu” – film cu Leons Briedis despre Gigore Vieru, prezentat la Riga
Moldova şi Letonia, unite de prietenia lui Leons Briedis cu Grigore Vieru, au devenit subiectul filmului „Valuri în pustiu”, prezentat la Riga în cadrul unei proiecţii private la muzeul scriitorului Imants Ziedonis. Evenimentul a fost organizat săptămâna trecută în capitala letonă cu concursul Ambasadei Republicii Moldova din această ţară.

Filmul documentar „Valuri în pustiu” cu protagonistul Leons Briedis, poet, novelist, eseist şi traducător leton, povesteşte despre legătura sufletească a poetului faţă de Republica Moldova, valoarea versurilor lui Vieru pentru poporul leton, în special poezia “În limba ta”, care a devenit în anii ’80 „imnul neoficial al renaşterii naţionale” în Letonia (“Dzimta Valoda”).

Filmul „Valuri în pustiu” este regizat de Olga Lucovnicova, membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, aflată la Riga în cadrul programului Erasmus+, realizat în cooperare cu Centrul leton pentru dezvoltarea tineretului (Latvijas Jauniešu Attīstības Centrs) şi sprijinit de Ambasada Republicii Moldova în Letonia. 

Leons Briedis şi soţia Maria Briede-Macovei au fost distinşi cu medalia “Meritul Civic” pe 12 octombrie 2016 prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor moldo-letone de prietenie şi merite în aprofundarea legăturilor interculturale.