Trump, in fata primului turneu extern, care s-ar putea dovedi decisiv pentru mandatul sau. Analisti: Ii iese sau piere
Trump, in fata primului turneu extern, care s-ar putea dovedi decisiv pentru mandatul sau. Analisti: Ii iese sau piere

Dupa cascada dezvaluirilor compromitatoare de la Washington, Donald Trump pleaca in primul sau turneu extern.

Analistii rezuma sugestiv miza acestei deplasari: "Ii iese, ori piere".

Intalnirile pe care le va avea, cu zeci de sefi de state din Orientul Mijlociu si Europa, se anunta un exercitiu periculos pentru Trump, in conditiile in care tot mai multe voci se indoiesc de capacitatea lui de a reprezenta prima putere a lumii.

Inainte de plecare, Donald Trump a fost asaltat de intrebari despre presupusa lui incercare de a interveni intr-o ancheta FBI, in favoarea unui consilier.

Jurnalist:"I-ati cerut cumva lui James Comey (n.r. fostul director FBI) sa renunte la anchetarea lui Michael Flynna"Donald Trump: "- Nu. Nu. Urmatoarea intrebare."

Cat despre numirea unui procuror special care sa supervizeze ancheta privind implicarea Rusiei in alegerile americane, Donald Trump sustine: "Respect aceasta decizie, dar tot ce se intampla este o "vanatoare de vrajitoare". Cred ca ce se intampla ne divizeaza. Avem o tara divizata."

Secretarul american de stat a dat asigurari ca scandalurile interne n-au afectat credibilitatea lui Trump pe plan extern.

Rex Tillerson, secretarul de stat american:"Cred ca oamenii din restul lumii nu au timp sa fie atenti la ce se intampla la noi."

Validitatea acestei opinii va fi testata chiar de sambara, odata cu debutul primului turneu extern al lui Trump cu opriri la Riad, Ierusalim, Betleem, Vatican, Bruxelles - pentru summitul NATO si Sicilia pentrru summitul G7.

Casa Alba vorbeste de o deplasare „istorica", in cursul careia presedintele va cunoaste mai bine trei mari religii. La Ryad, Trump va face un pariu riscant rostind, in fata liderilor din peste 50 de tari musulmane, un discurs despre Islam. „Le voi cere sa combata ura si extremismul", a promis liderul american.

Arabia Saudita este incantata, mai ales ca se bizuie pe colaborarea cu SUA in materie de securitate. Sauditii au fost foarte dezamagiti de fostul presedinte Obama, considerand ca acesta a favorizat relatiile cu Iranul.

Si mai delicate se anunta escalele de la Ierusalim si Betleem, dupa ce Trump si-a declarat intentia de a face pace intre israelieni si palestinieni, intrucat Donald Trump: "Sincer sa fiu, cred ca nu e atat de dificil pe cat au crezut unii de-a lungul anilor."

Heather Conley, Centrul de Studii Strategice si Internationale: "- Fara indoiala, e un turneu ambitios. De obicei, presedintii americani nu se grabesc sa mearga in Orientul Mijlociu, tocmai pentru ca dosarele sunt atat de dificile."

Si intalnirea cu Papa Francisc, la Vatican, se anunta inedita. Pozitiile celor doi sunt total opuse in majoritatea domeniilor, de la imigratie si refugiati pana la schimbarile climatice.