Post TV finanţat de Moscova, înregistrat în Statele Unite ca „agent străin”
Post TV finanţat de Moscova, înregistrat în Statele Unite ca „agent străin”
Postul rusesc de televiziune RT, finanţat de Moscova, s-a înregistrat în Statele Unite ca „agent străin” în baza unei legi din 1938 gândită pentru organizaţii care reprezintă interesele unui guvern străin în America. Legea a fost rareori utilizată dar a redevenit de actualitate pe fundalul anchetelor din Statele Unite privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Pe de altă parte, la Moscova, Duma de stat pregăteşte un proiect de lege prin care posturile de radio sau de televiziune străine, precum Radio Europa Liberă/ Libertatea (Svoboda), Deutsche Welle, CNN, şi Vocea Americii ar putea fi obligate să se înregistreze ca „agenţi străini'', a declarat deputatul Andrei Isaev, membru al Partidului de guvernământ Rusia Unită.

Legea ar putea fi aprobată, în prima lectură, chiar în această săptămână, transmite Europa Liberă. Joia trecută, postul de televiziune RT (fost Russia Today) anunţa că este somat de ministerul american al justiţiei să se înscrie în Statele Unite ca „agent strain”, la fel şi agenţia Sputnik, pe fundalul anchetelor legate de amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat sâmbătă măsurile luate de Statele Unite împtoriva postului de televiziune RT (care emite în engleză) drept „atac la adresa libertăţii de exprimare” şi a avertizat că Rusia va riposta.