Palatul de la intersectia Shor-Plahotniuc - Investigatie Rise.md
Palatul de la intersectia Shor-Plahotniuc - Investigatie Rise.md

Palatul de Cultura al Sindicatelor din sect. Rascani al capitalei va fi demolat. Pe 24 noiembrie, actualul proprietar - Regata Imobiliare - a obtinut acordul Primariei. In locul mastodontului sovietic se va inalta un „centru comercial”, scrie rise.md

Clădirea a fost cumpărată la pachet cu fosta cafenea „Guguţă”, deţinută de compania Finpar Invest SRL – piesă de rezistenţă în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotiuc, liderul Partidului Democrat (PD).

Vânzarea Palatului de Cultură al Sindicatelor a mai fost precedată de gajări consistente, vecini demolaţi şi tranzacţii cu companii afiliate businessmanului Ilan Shor, condamnat în primă instanţă în dosarul „furtul miliardului”.

La intrarea în clădire, două pisici zgribulite se încâlcesc fără frică printre picioarele puţinilor vizitatori. Sunt surorile Strelka şi Belka, ne asigură paznicul Leonid, un bărbat chelios până în moalele capului. Parterul – cu coridoare largi, reci şi întunecoase, tipice construcţiilor sovietice, străjuit de un basorelief cu motive originare -, găzduieşte un amalgam pestriţ de afaceri: agenţii de turism, companii de taxi, de creditare, de transport internaţional de pasageri şi colete, de închirieri auto şi, până mai ieri, şi un club de noapte.

„Într-o zi au venit mai mulţi şi au forat totul de jur-împrejur şi au făcut planul de demolare a clădirii. Dar aici este apă. 4 metri şi dai de apă. De mai multe ori au încercat să o demoleze, să construiască în loc un centru comercial. Nu ştiu ce se va întâmpla mai departe”, povesteşte paznicul palatului, plimbându-se încolo-ncoace cu mâinile ascunse adânc în buzunarele gecii de fâş.

PACHETUL „PALATUL & GUGUȚĂ”


Palatul de Cultură al Sindicatelor şi-a schimbat proprietarul în iulie 2017, după ce Regata Imobiliare SRL l-a cumpărat de la Capital Investments SRL (Detalii, AICI). Asociat unic al Regata Imobiliare figurează Ceslav Ciuhrii, businessman din Republica Moldova cu afaceri şi în România, preponderent în domeniul farmaceutic (Detalii, AICI). Este fost proprietar al restaurantelor Cactus şi Mi Piace din Chişinău.

Ciuhrii a preluat Regata Imobiliare la mijlocul lui 2016, pe când firma purta denumirea Ani-Roada Gliei, contra sumei de aproape 2 milioane de euro. Vânzătorul, Merav Finance BV, e o companie olandeză parte a holdingului imobiliar Adama Holding Public LTD, care activează în România şi în ţările Europei de Est şi Centrale. Anterior, Merav Finance B.V. a mai figurat asociat în companii din Republica Moldova, de regulă fiind vorba de firme care aveau în proprietate terenuri pentru construcţii.

La momentul preluării, Regata Imobiliare deja era proprietara unui teren de pe bd. Mircea cel Bătrân din sect. Ciocana pe care este planificată construcţia unui magazin Kaufland (Detalii, AICI şi AICI). Tot în eventualitatea dezvoltării reţelei Kaufland a fost cumpărat şi Palatul de Cultură al Sindicatelor, amplasat într-o zonă strategică din sect. Râşcani al capitalei. „Terenul din str. Kiev (palatul – n.r.) s-a vândut numai împreună cu [fosta cafenea] „Guguţă”. Avem investitori pentru acel teren şi am fost nevoiţi să-l luăm şi pe acesta”, ne-a declarat Ceslav Ciuhrii la scurt timp de la preluarea celor două imobile.

guguta-cafenea

Fosta cafenea „Guguţă” din Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău // Foto: RISE Moldova

Ulterior, Ciuhrii a negat orice legătură dintre cele două achiziţii pe care le califică drept „nişte obiective pe care le-am dorit de mult”. „Toate tranzacţiile sunt separate, nu la pachet. Sunt total diferite. Nu sunt la pachet. Poate nu m-am exprimat corect. Au fost tranzacţii cu persoane diferite”, insistă acum Ciuhrii.

Oficial, cele două tranzacţii au avut loc la o lună distanţă una de alta. Prima pe listă – fosta cafenea „Guguţă” din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” (Detalii, AICI). A fost preluată de la Finpar Invest SRL, firmă conectată la liderul PD Vlad Plahotniuc şi deţinută de un offshore cipriot (Detalii, AICI). Până a o vinde, Finpar a încercat cu disperare să ridice în locul ei un complex hotelier, dar autorităţile s-au opus. Detalii, AICI

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD