O activista anticoruptie a murit, dupa un atac cu acid: „Arat mai bine decat justitia din Ucraina”
O activista anticoruptie a murit, dupa un atac cu acid: „Arat mai bine decat justitia din Ucraina”

O activista ucraineana a murit, duminica, la trei luni dupa ce a fost atacata cu acid in fata locuintei sale. Kateryna Handzyuk, membra a consiliului local din Kherson, era una dintre vocile critice la adresa coruptiei din tara sa.

În urma atacului din 21 iulie, Kateryna Handzyuk, în vârstă de 33 de ani, a suferit arsuri pe mai mult de 40% din suprafaţa corpului. Aceasta era membru al consiliului local şi obişnuia să vorbească des despre corupţia poliţiei din Ucraina, potrivit Newsweek, care citează BBC News.

Într-un filmuleţ postat de Hromadske Internaţional pe o reţea de socializare, activista apare pe patul de spital, grav rănită, în timp ce încearcă să-i încurajeze pe ceilalţi cetăţeni şi pe activişti.

5be0b2fb94a4b.jpg Getty

„Da, ştiu că arăt groaznic acum, dar măcar are cineva grijă de mine. Dar cu siguranţă arăt mai bine decât Justiţia din Ucraina. Şi asta pentru că nimeni nu are grijă de ea”, spunea Kateryna Handzyuk.

Ca urmare a decesului, preşedintele Petro Poroshenko a cerut duminică ca cei vinovaţi să fie pedepsiţi. Cinci suspecţi sunt deja în custodia poliţiei. Din primele informaţii, ea ar fi murit din cauza unui cheag de sânge. De la atac şi până la deces, femeia trecuse prin 11 operaţii.

5be0b2fc33c2c.jpg Getty

Kateryna nu este prima activistă vizată de un astfel de atac. De exemplu, poliţia a fost criticată dur din cauză că a eşuat în investigarea celor 40 de atacuri ce au avut loc din 2017 până în prezent.

De când a fost anunţată moartea activistei, în mediul online s-a creat o avalanşă de reacţii privind cele întâmplate, cu mulţi dintre cetăţeni fiind în şoc.