Mai multe ONG-uri cer Parlamentului transparenţă în procesul de selectare a membrilor CSM şi CSP
Mai multe ONG-uri cer Parlamentului transparenţă în procesul de selectare a membrilor CSM şi CSP
Mai multe organizaţii neguvernamentale cere legislativului asigurarea unei proceduri transparente şi bazate pe merit de selectare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari şi a membrului Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile. Asta după ce, pe 4 decembrie, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a anunţat concursul pentru suplinirea locurilor vacante în baza unei proceduri diferite decât cea prevăzută de regulamentul adoptat în 2013.

Într-o scrisoare adresată membrilor Comisiei, organizaţiile semnatare argumentează că, potrivit deciziilor adoptate, a fost redusă lista criteriilor de eligibilitate, fiind excluse cerinţele privind reputaţia ireproşabilă şi lipsa apartenenţei politice, lipsesc criteriile de evaluare a candidaţilor, iar termenul de depunere a actelor s-a redus până la o săptămână. Totodată, nu este prevăzută procedura şi etapele de selecţie, scrie anticorupţie.md.

ONG-urile mai solicită extinderea termenului limită pentru depunerea actelor şi completarea listei actelor pe care urmează să le depună candidaţii cu un document în care aceştia să-şi expună viziunea asupra viitoarei activităţi a CSM şi CSP.

De asemenea, se cere audierea publică a candidaţilor eligibili de către Comisie şi publicarea din timp a informaţiei cu privire la data şi ora interviului, dar şi stabilirea criteriilor clare de departajare a candidaţilor şi asigurarea unui proces transparent de apreciere a lor.