Inundatii dupa canicula, in Franta. Tabara de copii evacuata cu elicopterele
Inundatii dupa canicula, in Franta. Tabara de copii evacuata cu elicopterele

In Franta, caldura sufocanta a lasat locul inundatiilor. Ploile au provocat o viitura violenta intr-un departament din sudul tarii, unde o tabara de copii si adolescenti a fost evacuata cu ajutorul elicopterelor.

Iar un bărbat de 70 de ani, de naţionalitate germană, este dat dispărut. În schimb, vremea este de partea pompierilor din Spania şi Portugalia.

Aceştia au anunţat că au reuşit să potolească două incendii periculoase. De aproape o săptămână, o mie de pompieri şi soldaţi intervin în regiunea Algarve, în sudul Portugaliei.

Focul a pârjolit o fâşie de pădure cu o suprafaţă de 21.000 de hectare, iar în două localităţi, clădiri şi maşini au căzut pradă flăcărilor.

În plus, trei sute de oameni au fost evacuaţi şi nici acum nu au primit permisiunea de a se întoarce acasă. Vântul a bătut cu putere joi, în prima parte a zilei, dar, spre seară, vremea s-a îmbunat şi focul a fost adus sub control.


Localnicii au fost nemulţumiţi de faptul că autorităţile au reuşit cu greu să oprească înaintarea flăcărilor. În timp ce pompierii s-au plâns de proasta coordonare cu celelalte instituţii ale statului. Nu a ajutat nici faptul că premierul nu şi-a scurtat vacanţa, în ciuda pericolului.

În Spania, cei şapte sute de pompieri mobilizaţi în lupta cu incendiul din provincia Valencia au anunţat că focarul se află sub control şi că, în curând, focul nu va mai reprezenta o ameninţare. Autorităţile spun că flacările au izbucnit luni, în timpul unei furtuni cu descărcări electrice.

Pe de altă parte, după zile cu arşiţă, Franţa s-a confruntat cu furtuni violente. Ploile au provocat inundaţii în departamentul Gard, de pe malul Mediteranei. 119 copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, au fost evacuaţi dintr-o tabără măturată de şuvoaie. Patru dintre ei au ajuns la spital cu hipotermie.

Tot în sud, ploile au adus grindină de dimensiunea unei mingi de golf sau chiar mai mare, iar bucăţile de gheaţă au provocat pagube în curţile localnicilor.