Imaginile cu care armata rusa isi arata muschii. Expert: A exersat un razboi major cu SUA
Imaginile cu care armata rusa isi arata muschii. Expert: A exersat un razboi major cu SUA

Armata rusa si-a etalat capacitatile efectuand vineri in cadrul Vostok-2018, cel mai amplu exercitiu militar efectuat de Rusia in ultimii 37 de ani, forta artileriei sale.

O înregistrare difuzată de Ministerul rus al Apărării surprinde testarea lansatoarelor multiple de rachete - Uragan, dar şi a obuzierelor Msta-B şi a sistemelor de autotun Akatsiya. Exerciţiile au fost efectuate la poligoane din Tsugol şi Mukhor-Konduy din Ținutul Transbaikal.

Ministerul rus al Apărării a dat publicităţii şi o filmare în care este testat S-300, un sistem de rachete sol-aer rusesc cu rază lungă de acţiune într-o zonă nespecificată. A fost simulat respingerea unui atac aerian, potrivit postului pro-Kremlin, Russia Today.

La exerciţii participă 300.000 de soldaţi, peste 1.000 de avioane militare, elicoptere, drone şi până la 36.000 de tancuri şi alte vehicule, precum şi 80 de nave, conform oficialilor ruşi. Peste 3.000 de soldaţi din China s-au alăturat exerciţiilor precum şi personal militar din Mongolia.

Vostok 2018 are loc într-o perioadă tensionată în relaţiile dintre Occident şi Rusia, care este preocupată de prezenţa militară a NATO în Estul Europei.

Liderul rus a urmărit şi el exerciţiile programate în intervalul 11-17 septembrie. Vorbind direct cu soldaţii ruşi, Putin le-a transmis că au responsabilităţi în două direcţii: “Datoria noastră faţă de Rusia este să fim pregătiţi să ne apărăm suveranitatea, securitatea şi interesele naţionale şi, dacă va fi nevoie, şi să ne susţinem aliaţii.”

„Rusia este o ţară care iubeşte pacea. Nu avem şi nu am putea avea planuri agresive. Politica noastră externă are ca scop cooperarea cu toate ţările care sunt interesate”, a declarat Putin.

Expertul miliar rus Pavel Felgunegauer a spus că exerciţiile de război Vostok 2018 au scopul de a testa capacitatea Rusiei de a duce un război major cu SUA, relatează ABC News.