Gestul facut de Putin ca sa-i explice lui Macron de ce a sechestrat navele ucrainene din Marea Azov
Gestul facut de Putin ca sa-i explice lui Macron de ce a sechestrat navele ucrainene din Marea Azov

Presedintele rus Vladimir Putin i-a desenat pe o foaie omologului sau francez Emmanuel Macron pozitia navelor sale in Marea Azov, pentru a-l convinge de corectitudinea sa de a sechestra trei nave ucrainene duminica.În marja summitului G20 din Buenos Aires, cei doi lideri au avut o întrevedere bilaterală de vreo 20 de minute, în timpul cărora cei doi au discutat mai ales despre Ucraina, conform AFP, citat de Agerpres.

„Putin a scos o foaie albă şi a desenat marea, strâmtoarea, şi a început să-i explice preşedintelui (francez) parcursul ucrainean în apele neutre, apoi teritoriale. El a explicat pe unde au trecut acestea (navele). El a explicat pe îndelete propria versiune a faptelor, ceea ce a luat aproape zece minute. Preşedintele Republicii Franceze a declarat că trebuie să se intre într-o fază de dezescaladare”, a relatat o consilieră a lui Macron, potrivit Palatului Elysee.

La finalul întrevederii, cei doi au avut de asemenea un schimb de opinii cu privire la securitate şi „controlul armelor în Europa”, a adăugat aceeaşi sursă fără alte detalii. În privinţa comerţului, „acesta este un subiect asupra căruia suntem de acord, aproape o excepţie”, i-a spus Emmanuel Macron lui Vladimir Putin.

În schimb, cei doi nu au discutat nici despre cazul jurnalistului saudit ucis Khashoggi, nici despre climă.

Duminică, Rusia a sechestrat trei nave ucrainene în largul peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Moscova în 2014. Paza de coastă rusească a deschis focul şi a capturat navele ucrainene în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră.

Aceasta este prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev după anexare şi declanşarea, tot în 2014, a unui conflict armat în estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.