„Dosarul lui Shor a fost transferat la Curtea de Apel Cahul pentru ca să fie ferit de ochii presei” // Opinii
„Dosarul lui Shor a fost transferat la Curtea de Apel Cahul pentru ca să fie ferit de ochii presei” // Opinii
Dosarul primarului de Orhei, Ilan Shor,  a fost transferat de la Curtea de Apel Chişinău la Cahul pentru să fie ferit de ochii presei, iar jurnaliştii să nu poată ajunge la şedinţele de judecată în acest caz. Ba mai mult, motivele invocate de judecători nu sunt credibile. Declaraţiile au fost făcute de invitaţii emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

„Motivele transferării dosarului nu sunt credibile. Aşa cum nu a fost credibilă nici scuza privind imposibilitatea traducerii dosarului timp de şapte luni. Niciunul din cele şapte complete de judecători nu pot, după cum s-a prezentat, să examineze acest caz – este strigător la cer şi scuza este ridicolă. Este clar că acest demers de a examina cauza la Cahul este strict pentru a continua tergiversarea şi pentru a reduce presiunea publică asupra procesului din Chişinău”, a menţionat vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Mihai Popşoi.

În context, vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Liviu Vovc, a declarat că cazul a fost transferat la Cahul pentru ca jurnaliştii să nu poată ajunge la şedinţele de judecată.

„Astfel, ca societatea civilă şi partidele politice emergente mişcării protestatare să nu poată protesta şi cere arestarea lui Shor, l-au dus cât mai departe”, a mai spus Liviu Vovc.

„Trebuie să aflăm de ce magistraţii Curţii de Apel au refuzat să judece dosarul. Cred că este vorba despre o simplă recuzare a judecătorilor. S-ar putea să fie ceva mai mult decât atât”, a spus Ion Terguţă, purtătorul de cuvânt al PLDM.

Amintim că dosarul Shor a fost scos din Curtea de Apel Chişinău şi trimis la instanţa de apel Cahul. Curtea Supremă de Justiţie a decis că Ilan Shor trebuie să fie judecat anume acolo pentru frauda de la Banca de Economii. Purtătoarea de cuvânt a instanţei a declarat că unul dintre principalele motive este imposibilitatea mai multor judecători de a examina dosarul. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a admis cererea preşedintelui Curţii de Apel de strămutare a cauzei, părţile în dosar urmau să fie înştiinţate despre acest lucru. Shor şi avocaţii săi, şi procurorul de caz nu s-au prezentat, iar instanţa a decis să treacă peste această formalitate.