Descoperire revolutionara in Japonia: hartia realizata din piatra de var
Descoperire revolutionara in Japonia: hartia realizata din piatra de var

Hartia este una dintre cele mai vechi inventii din lume. A aparut in China antica, in urma cu mai bine de doua mii de ani.

O altă ţară asiatică, Japonia, îşi propune acum să o scoată la pensie, graţie unui înlocuitor mai ieftin şi mai prietenos cu mediul. Este vorba de un material făcut din piatră de var.


De la distanţă, arată ca hârtia, dar acest material nu a presupus sacrificarea niciunui copac, căci e făcut din piatră.


“Limex este un material nou şi revoluţionar, făcut din piatră şi care de acum va înlocui hârtia şi plasticul în toată lumea.”


Numit Limex, materialul se obţine din calcar, numit şi piatră-de-var, pisat într-o pudră fină şi amestecat apoi cu un anumit polimer. Materialul rezultat este tras în foi, ca hârtia obişnuită. Doar că e mult mai ieftin, căci pentru a fabrica o tonă de hârtie, se foloseşte lemnul a 20 de copaci şi 100 de tone de apă. Prin comparaţie, calcarul se găseşte din abundenţă pe planetă.

“Este important pentru noi ca limexul să fie şi economic şi ecologic. Putem economisi cu 98% mai multă apă în procesul de fabricare a limexului decât atunci când producem hârtie.”

Produsul finit poate fi folosit plat sau turnat în diferite forme. Se poate scrie pe el sau poate fi tipărit, dar este rezistent la apă şi greu de rupt. Deocamdată, compania a convins 400 de restaurante japoneze să-şi tipărească meniurile pe acest material.