Condiţii mai bune de trai pentru cei săraci. Numărul familiilor ce au beneficiat de ajutor, în creştere

Condiţii mai bune de trai pentru cei săraci. Numărul familiilor ce au beneficiat de ajutor, în creştere

Condiţii mai bune de trai pentru cei săraci. Numărul familiilor ce au beneficiat de ajutor, în creştere

Peste o mie de tineri săraci din ţara noastră au beneficiat, în ultimii opt ani, de asistenţă financiară, juridică şi psihologică. Totodată, mai multe familii au primit locuinţe în cadrul unui program susţinut financiar de organizaţii filantropice din ţară şi de peste hotare. 

Soţii Tatiana şi Sergiu Dejemari, care au cinci copii, au primit în dar o locuinţă, o vacă şi un teren agricol. Anterior, familia locuia într-o casă mică şi avariată. 

„Spaţiul e mare. Copiii au unde să se joace. În casă bucătăria e separată. Nu au acolo acces. Sunt în siguranţă. Avem spaţiu suficient pentru a dormi”, a declarat femeia.

Acum, Tatiana şi Sergiu Dejemari se bucură de condiţii mai bune de trai şi de faptul că au ce să le pună pe masă copiilor.

„Şase litri mulgem. Facem brânză, smântână. Terci cu lapte le fac. Chiar prefer să bea lapte aşa, cu biscuiţi, cu pâine cu unt”, a adăugat ea.

Printre beneficiarii de ajutoare se numără şi Iulia Zayed, care a evadat din Siria, după ce soţul ei a murit. Femeia a revenit în Moldova cu trei copii minori, fără acte şi fără bani. În cadrul programului, femeia a primit ajutor bănesc în valoare de aproape 10.000 de lei şi a fost ajutată să însuşească meseria de manichiuristă:

„Mi-au achitat cursurile şi apoi am primit instrumente pentru lucru după studii. A fost o sumă mare: 7.000 de lei.”

În total, 1.275 de tineri au fost ajutaţi să înfrunte greutăţile.

„Situaţia generală a tuturor este una precară. Aceşti tineri au nevoie de suportul statului, şi în mod special, a altor organizaţii şi a celora care au o stare mai bună”,  a declarat reprezentantul Asociaţiei „Filantropia Creştină”, Sergiu Aga.

Prin intermediul programului, zece familii au primit case, iar peste 600 de persoane au beneficiat de locuinţe închiriate.

De asemenea, 38 de tineri au însuşit o profesie, iar o mie au primit ajutoare băneşti în valoarea de peste 1,7 milione de lei