Carburanţii se scumpesc din nou! Preţul benzinei se apropie de 18 lei, iar cel al motorinei - de 16 lei
Carburanţii se scumpesc din nou! Preţul benzinei se apropie de 18 lei, iar cel al motorinei - de 16 lei
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică măreşte din nou preţurile plafon pentru comercializarea carburanţilor. De mâine, operatorii petrolieri vor afişa preţuri mai mari pentru benzină cu 66 de bani, iar pentru motorină - cu 52 de bani.

Preţurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 17 lei şi 79 de bani, iar pentru motorină - 15 lei şi 78 de bani. Acestea vor fi valabile în perioada 15 - 28 noiembrie.

Petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.