Cantitati uriase de aur, imprastiate in Univers. “Este un nou capitol in astrofizica”
Cantitati uriase de aur, imprastiate in Univers. “Este un nou capitol in astrofizica”

Cantitati uriase de aur au fost imprastiate in cosmos in urma coliziunii dintre doua stele, spun astrofizicienii britanici.

În urma coliziunii, stelele s-au prăbuşit la o distanţă de 130 milioane de ani lumină, aruncând în spaţiu metale preţioase, dar şi elemente grele, cum ar fi platină şi uraniul, spun oamenii de ştiinţă, notează The Independent.

Explozia marchează un “capitol nou în astrofizică” şi confirmă teoriile despre originea misterioasă a stelelor neutronice.
Specialiştii susţin că explozia a fost atât de mare încât a distorsionat continuumul spaţiu-timo. Aceasta este o descoperire importantă în sine, demostrând pentru a cincea oară că valurile gravitaţionale au fost observate pe Pământ.

Cele două obiecte au fost observate pe Pământ prin intermediul a două detectoare extrem de sensibile din Washington şi Louisiana. Aici a fost făcută prima descoperire a undelor gravitaţionale în septembrie 2015, confirmând o predicţie făcută de Albert Einstein acum 100 de ani şi câştigând trei pionieri ai proiectului un Premiu Nobel.

Analiza luminii a scos la iveală ceva uimitor - fabricarea aurului la scară cosmică, precum şi alte elemente grele.

Dr. Joe Lyman de la Universitatea din Warwick, unul dintre numeroşii oameni de ştiinţă britanici implicaţi, a spus: “Observaţiile extraordinare obţinute în câteva zile au arătat o kilonova, un obiect al cărui lumină este alimentată de reacţii nucleare extreme. Acest lucru ne spune că elementele grele, precum aurul sau platina din bijuterii, sunt liantul, forjat în resturile de miliarde de grade ale unei stele neutronice care se amestecă”.

Originile aurului şi ale altor elemente grele au fost un mister îndelungat, dar dovezile recente au sugerat că stelele neutronice, care se ciocnesc, ar putea aduce un aport în creaţia lor.

Coliziunea cu stele neutronice a avut loc la 130 milioane de ani lumină distanţă într-o galaxie relativ veche, numită NGC 4993.

O întrebare, care şi-a găsit răspunsurile, vizează originea rafalelor de raze gamma de scurtă durată. Exploziile cu raze Gamma (GRB), marcate de o erupţie a razelor gamma care durează câteva milisecunde până la câteva minute, sunt cele mai puternice explozii cunoscute.

Oamenii de ştiinţă ştiu acum că un tip de GRB este generat când se ciocnesc stelele neutronice.

Dr. Samantha Oates, de la Universitatea din Warwick, a declarat: “Această descoperire a răspuns la trei întrebări pe care astronomii le-au încurcat de zeci de ani: ce se întâmplă când stelele neutronice se îmbină? Cum este format aurul? În aproximativ o săptămână, toate cele trei mistere au fost rezolvate”.

Dr. Danny Steeghs a declarat: “Acesta este un nou capitol în astrofizică.”

“Este un dar care va continua să dăruiască”, a adăugat Dr. David Shoemaker,

Profesorul Laura Cadonati, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, a declarat: “Această detectare a deschis cu adevărat uşile către o nouă metodă de-a face astrofizică. Mă aştept ca acesta să fie amintit ca unul dintre cele mai studiate evenimente astrofizice din istorie”.