Bătrânii din Noua Zeelandă care îşi fac singuri sicrie, subiectul unui documentar muzical
Bătrânii din Noua Zeelandă care îşi fac singuri sicrie, subiectul unui documentar muzical
Câţiva neozeelandezi cu un hobby macabru sunt subiectul unui documentar muzical lansat vineri pe internet, informează DPA.

Briar March, autoarea scurtului documentar ''The Coffin Club'', spune povestea unor oameni de vârsta a treia care îşi construiesc şi îşi decorează singuri sicrie "low cost".

"Mereu mi-a fost teamă de bătrâneţe şi de cele mai multe ori nu m-am simţit în largul meu la înmormântări aşa că atunci când am auzit de Kiwi Coffin Club mi-a stârnit imediat interesul şi am vrut să-i cunosc pe aceşti oameni", povesteşte March.

Rezidenţi ai oraşului Rotorua situat pe Insula de Nord din Noua Zeelandă, membrii clubului se întâlnesc o dată pe săptămână pentru a se bucura de viaţă în timp ce discută despre realităţile morţii.

Totul a început în 2010 când Katie Williams, o fostă asistentă medicală în domeniul medicinei paliative, se gândea ce activităţi noi pentru persoanele în vârstă ar putea să iniţieze.

Deşi nu avea prea multe cunoştinţe de tâmplărie, femeia, în vârstă de 78 de ani, şi-a adus câţiva prieteni mai pricepuţi şi, împreună, au înfiinţat clubul.

March spune că a făcut documentarul sub forma unui musical ca să arate că se poate vorbi despre moarte şi altfel. "Am fost uimiţi şi copleşiţi de admiraţie pentru bătrânii care au avut curajul să cânte şi să danseze în faţa camerei", a spus regizoarea.

Toţi cei care apar în film sunt membri ai Kiwi Coffin Club, iar cel mai în vârstă dansator va împlini 94 de ani în curând.

"Vitalitatea lor şi disponibilitatea de a încerca lucruri noi ne pun pe mulţi dintre noi, tinerii, într-o lumină proastă. Sper să pot fi ca ei într-o zi", a spus March.

Filmul face parte din proiectul Loading Docs, un site din Noua Zeelandă unde pot fi vizionate documentare online.