Banii statului sunt investiti in scopuri politice si nu dupa nevoi. Asta spun expertii mai multor ONG-uri din tara, dar si din Romania care au cercetat cum sunt folosite sursele publice
Banii statului sunt investiti in scopuri politice si nu dupa nevoi. Asta spun expertii mai multor ONG-uri din tara, dar si din Romania care au cercetat cum sunt folosite sursele publice

Banii statului sunt investiti in scopuri politice si nu dupa nevoi. Cred expertii mai multor ONG-uri din tara, dar si din Romania care au cercetat cum sunt folosite sursele publice, atunci cand vine vorba de investitii in tara. Analistii spun ca sume uriase sunt alocate in mare parte in localitatile unde primarii sunt afiliati partidului de la guvernare. Acestia arata cu degetul spre PD, care ar incerca astfel sa cumpere votanti inainte de parlamentare. Serviciul de presa al formatiunii califica aceste declaratii drept politice.


Expertii folosesc termenul de clientelism politic pentru a explica alocarile arbitrare de bani spre comunele conduse de primari fideli partidului din fruntea tarii.

Sorin IONITA, PRESEDINTE “EXPERT FORUM”, ROMANIA:  “Clientelismul e atunci cand banii sunt folositi prost, se dau pe la primarii ca in cazul “Drumuri Bune”, in luna noimebrie, numai ca sa fie gata pentru campanie electorala, sa le faci drum catre cimitir, desi stii ca nu va dura mai mult de 6 luni.”

Fenomenul nu este o nouatate si s-a reliefat mai cu seama dupa 2009, odata cu venirea la putere a aliantelor pro-europene, constata expertii. De curand insa, strategia s-ar fi schimbat putin. Banii publici nu se mai repartizeaza direct pentru primari, ci spre circumscriptii. Cifrele arata ca in 27 din 51 de circumscriptii, guvernarea a concentrat peste 90 la suta din cheltuieli.

Valeriu PASA, EXPERT COMUNITATEA “WATCHDOG”, MOLDOVA: “Adica cei de la guvernare, din PD, au stabilit care sunt circumscriptiile in care au cele mai mari sanse si cea mai mare parte a banilor merge acolo, iar regiunile in care nu vad sanse nu merge nimic, cum s-a intamplat in Programul “Drumuri Bune” unde in Chisinau nu s-a alocat nimic.”

Clientelismul politic se manifesta si in Romania, spun observatorii care au examinat situatia din ambele tari. La noi lucrurile ar sta mai prost decat in tara vecina.

Sorin IONITA, PRESEDINTE “EXPERT FORUM”, ROMANIA: “In Moldova este dificil pentru ca sunt destul de netransparenti banii, unde se duc, dar pentru ca e greu de spus realmente in ce echipa joaca un primar.”

De fapt, daca dupa localele din 2015, Partidul Democrat avea 287 de primari, doi ani mai tarziu, acest numar aproape ca s-a dublat. Asta deoarece cei mai multi au migrat de la PLDM la PD. Mai tarziu, cu aceste date, expertii au de gand sa faca lobby la Bruxelles.

Sorin IONITA, PRESEDINTE “EXPERT FORUM”, ROMANIA:  “Unde vrem noi sa ajungem, ca sa cream niste mecanisme de masurare a clientelismului politic.”

Vitalie Gamurari, purtatorul de cuvant al democratilor califica aceste declaratii drept politice si electorale.

Vitalie GAMURARI, PURTATOR DE CUVANT PD: “Chiar acel program “Drumuri Bune”, cand s-a lucra in teritorii si s-a luat in considerare doleantele, desi au fost sume limitate, s-a consultat cu presedintii de raione, cu primarii pentru a vedea care sunt cele mai deteriorate regiuni si au fost destul de transparente alocarile de bani.”

Studiul “Detectorul de Clientelism” a fost coordonat de Asociatia “Expert Forum Bucuresti”. Lucrarea a fost publicata cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Germania.