ANRE, îndemnată să respecte procedurile privind revizuirea tarifelor la gaz; „Cerem o transparenţă mai mare din partea instituţiei”
ANRE, îndemnată să respecte procedurile privind revizuirea tarifelor la gaz; „Cerem o transparenţă mai mare din partea instituţiei”
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică trebuie să fie mai transparentă în procesul de stabilire a noului preţ la gazele naturale. Astfel, un grup de experţi au adresat o solicitare către ANRE privind respectarea procedurilor la revizuirea tarifelor la gaz.

„Solicităm o transparenţă mai mare din partea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Toate devierile tarifare trebuie să fie publicate. În acest sens, venim cu o adresare către ANRE pentru ca să plaseze pe pagina sa oficială informaţiile cu privire la devierile tarifare pentru perioada 2011-2017. Această deviere trebuie să fie oferită pe fiecare componentă în parte, foarte amănunţit. De asemenea, solicităm de la Moldova-gaz publicarea informaţiilor cu privire la cursul comercial leu-dolar după care este procurat gazul natural. Totodată, solicităm să fie oferite informaţii despre băncile prin intermediul căruia s-au făcut achiziţiile”, a declarat expertul economic Sergiu Ungureanu.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat afirmă că trebuie să fie publicat şi informaţiile despre cursul valutar la care s-a făcut achiziţiile de gaz natural,  în baza căruia ar putea fi stabilite devierile tarifare.

„ANRE nu a oferit niciun fel de estimări privind devierile tarifare acumulate. Metodologia spune clar că  devierile sunt o componentă importantă din tarif. Dacă noi vrem să analizăm noul tarif la gaz, trebuie să ne clarificăm care sunt devierile acumulate pentru perioada 2011-2017. Nu în zadar am accentuat că avem nevoie de informaţii privind cursul valutar. Pentru ca să ştim devierile trebuie să vedem cursul real”, a spus Sergiu Tofilat.  

În context, expertul Victor Parlicov a menţionat că adresarea către ANRE este susţinută de un tot mai mare de ONG-uri din ţară.

„Noi suntem interesaţi de decizia Agenţie în legătură cu solicitarea Moldova-gaz. Nu am aflat costurile de baza după care vor fi calculate noile tarife. Cerem Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică  să facă publice aceste costuri”, a explicat expertul în energetică Victor Parlicov.

Amintim că anterior, experţii din domeniul energetic, au dezvăluit că cetăţenii plătesc pentru gazul natural cu aproape 30 la sută mai mult decât ar trebui. Asta în condiţiile în care preţul de import din Rusia este în continuă scădere, iar ANRE nu a revizuit tarifele de doi ani.